donderdag 20 mei 2010

Achilles 1894 A1 naar de bekerfinale!

Op een doordeweekse woensdagavond onder een strakblauwe hemel moesten de mannen van A1 aantreden in Damwoude, even ten zuiden van Dokkum, tegen de jeugdcombinatie van de plaatselijke voetbalverenigingen Broekster Boys en v.v. De Walden. Deze combinatie, die nu zo'n 3 jaar functioneert, speelt onder de naam BroeksterWalden.

Op de Kleine Laan aangekomen werden we verwelkomd door de begeleiding van het A1-team. Ook de scheidsrechter, dhr. van der Bij was al gearriveerd. Na het invullen van de paperassen was het buiten genieten van de zomeravond zon. Er werd besloten om, indien mogelijk, te kiezen voor de helft met zon en wind tegen.

De volgende basiself mochten aan de wedstrijd beginnen: Wilpshaar, Westerhof, Oosting, Korf, Klaassens R., Victorie, Mulder, Bodde, Tjong-A-Sie, Van Mourik en Klok. Op de bank nog Betsman, Van Houten en Almishal. Afwezig: De With, Berkenpas, Klaassens J., Mos. De laatste moest meedoen met het 2e elftal.

Het was duidelijk dat de BroeksterWalden het spelmaken over lieten aan Achilles. Er werd ver ingezakt met de spitsen net voor de middenlijn. Hierdoor kon onze defensie de bal prima rondspelen en het juiste moment kiezen voor de versnelling door middel van een inspeelpass voorwaarts.

Vooral Lothar had veel diepgang in zijn spel en de defensie van BroeksterWalden (BW) hadden het hier best lastig mee. In ingreep in de 8e minuut leverde daardoor een vrije bal op, maar deze werd door Romario hoog over geschoten. De "afstelling" was nog niet geheel juist.

De BW waren stevig in de duels en maakte veel slidings, die niet altijd de bal troffen. Na zo'n actie op Jeffrey kregen we in de 10e minuut een vrije bal aan de recherkant van het veld Stefan Korf draaide met links de bal in. Stefan Klok kon de bal iets verlengen en bij de 2e paal werd de bal door Björn Bodde binnengekopt: 0-1

In de 12e minuut een goede actie van Remy over de linkerkant, daarbij vele spelers passerend. Hij sloot zijn inzet af met een prima voorzet, die voor het doel door een Achilliaan op doel werd gezet , echter helaas recht op de keeper. De rebound ging via een BW-speler over de achterlijn. De daaruit voortvloeiende corner leverde niets op.

Weer twee minuten later werd eindelijk door scheidsrechter van der Bij, na de zoveelste aanslag, opgestreden en kreeg de nummer 11 van BW de gele kaart. Het spel werd steeds grimmiger en ook de Achillianen begonnen steviger te spelen, maar verloren daardoor ook het betere van het spel. Stefan liep vlak voor rust tegen een gele kaart op, dit wegens een te hoog geheven been.

Tevens word er nog gescoord na een goede aanval, maar de grens van BW staat met de vlag omhoog en het feestje gaat dus niet door.

Ruststand: 0-1. Remy, die al last van zijn knie had voor aanvang van de wedstrijd kan niet verder en Chris mag zijn positie overnemen en moet strijd leveren tegen de zeer bewegelijke "Babangida" van BW.

Wat valt er dan over de 2e helft te vertellen? BW levert meer druk naar voren en gooit echt de knuppel in het hoenderhok. Waarschijnlijk heeft BW-trainer in de rust tegen zijn spelers gezegd: "It sil heve".

De tweede heflt is een helft van gele kaarten. Maar liefst 5 keer grijpt de man naar zijn borstzak: 3 x voor een Achilliaan (Klok, Mulder, Wilpshaar) en 2x voor BW (nummers 10 en 4). De scheidsrechter denkt een terugspeelbal te zien op een moment dat Arne de bal binnen de 16 oppakt. Het levert Arne hierbij dus een gele kaart op. Ook Richard krijgt in het voorbijgaan een gele kaart, later blijkt voor "het niet eens zijn met de scheidsrechter", waarbij het voor de speler zelf niet duidelijk was.

Er worden in de 2e helft ook nog wissels doorgevoerd: Vincent komt er in voor Lothar en later betreedt Aimen het veld voor Jeffrey.

Verder werd geconstateerd dat op het elektronische scorebord de tijd werd stil gezet als er een blessure was, iets wat geen normale procedure is. BW weet in de 70e minuut te scoren, als de bal een keer in de 16 goed valt. Ze brengen daarmee de stand op 1-1. Een speler van BW ligt na het doelpunt op de grond en mag verzorgd worden. Nu blijft echter de tijd op het elektronische scorebord weer wel doorlopen.

Uit een steekbal beland de bal bij Vincent, die in een keer verlengd naar Romario, die probeert de uitkomende keeper te passeren. Dat lukt, maar de bal gaat echter net over.

Na 90 minuten en de blessuretijd is de eindstand 1-1. Het gevolg is dat strafschoppen de beslissing moeten brengen.

Bjorn, Aimen, Richard, Romario, en Jarco voelen zich sterk genoeg om een penalty te nemen. BW mag echter de serie starten en Arne weet de eerste inzet gelijk te stoppen, maar doordat de strafschop van Romario ook gestopt wordt, is het na de volledige serie 4-4 gelijk.

Arne doet zijn werk en weet de 6e van BW te stoppen. Voor Achilles loopt Mart Oosting naar de stip en is koelbloedig en schiet onze A1 naar de finale.

Het talrijk aanwezige publiek uit Damwoude en omstreken valt stil en onze jongens heffen het Achilles strijdlied luidkeels aan: "Val aan, Val aan, Achilles bovenaan"

Al met al moeten we vaststellen dat we in een hilarische wedstrijd, waar we het in de 1e helft al af hadden moeten maken, toch aan het langste eind trekken.

FINALE.
Nu moeten we op 5 juni in Hoogeveen op het terrein van HZVV aantreden tegen d'Olde Veste 54 A1, die na een 2-2 eindstand ook via strafschoppen de finale heeft bereikt ten koste van Emmen A1.