zaterdag 10 oktober 2009

Achilles 1894 A1 - VKW A1: 5-0

Vandaag moest de A1 het opnemen tegen VKW. Een tegenstander die toch wel bekend staat om de fysieke kracht en de grote strijdlust. Verder heeft Achilles te maken met een toenemend aantal A-junioren met kleine en grote pijntjes. Aan de andere kant kunnen we blij zijn met het feit dat Jornt Mos weer zijn rentree heeft gemaakt op de velden.

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Wolda. Hij werd namens Achilles geassisteerd door leider Jan Zijlstra. Trainer Harold Wekema stuurde de volgende spelers de eerste helft het veld in: Wilpshaar, R. Klaassens, Korf, Oosting, de With, van Houten, Mulder, Bodde, van Mourik, Beute, Betsman.

In het begin was het nog even zoeken. Achilles maakte wel de wedstrijd, maar het liep niet overal even gemakkelijk. Het spel was niet snel genoeg. In de 10e minuut is het dan toch raak. Een diepe bal van Stefan op Stef, een kaats op Lothar, die past op Richard. Richard speelt af naar rechts op Vincent. Aangezien Richard al een goede kans had, dacht iedereen "wat doet hij nou?". Maar het bleek een goede keus, want Vincent schoot de bal onberispelijk binnen: 1-0.

De scheidsrechter was op een gegeven moment even flink scheutig met gele kaarten. In de 20e minuut werd Stef op een kaart getrakteerd, wat leek op een normaal duel om de bal. Een minuut later was de nummer 4 van VKW aan de beurt toen hij Lothar te pakken had. Weer twee minuten later was Mart aan de beurt. Hij was te laat en wilde dat met een sliding corrigeren, waarmee hij niet de bal maar de man te pakken had.

Aan het einde van de 1e helft waren er nog twee goede kansen voor Björn. De eerste kans ontstond toen hij werd aangespeeld op de rand 16, een verdediger ontweek en vervolgens de keeper probeerde te verschalken in de korte hoek (corner via de keeper). De tweede kans was een bal die door Lothar met het hoofd(!) werd verlengd en waardoor Björn twee schietkansen kreeg bij de 2e paal. Ook nu lag de keeper van VKW in de weg.

In de rust werd er niet gewisseld en dezelfde 11 spelers betraden derhalve het veld. Het was duidelijk dat VKW het over een andere boeg ging gooien. Dit werd al duidelijk na 2 minuten. Een dikke kans voor VKW, maar de bal ging gelukkig voorlangs, dit terwijl er twee spelers helemaal vrij stonden bij de 2e paal.

In de 5e minuut toonde de scheidsrechter wederom een gele kaart, ditmaal aan Richard, die eigenlijk heel ongelukkig was bij een actie. Een gele kaart was derhalve een te zware straf

Na een kwartier in de 2e helft het keerpunt in de wedstrijd voor VKW, dat op zoek was naar de gelijkmaker. Vincent krijgt de bal op rechts en trekt naar binnen. Daarbij passeert hij een aantal spelers van VKW, waarbij eentje hem vloert in het strafschopgebied. De scheidsrechter is resoluut en fluit voor een strafschop. De grensrechter van VKW claimt daarvoor nog een overtreding van een Achilles speler te hebben gezien, maar dat wordt door de scheidsrechter weggewuifd. De penalty wordt genomen door Richard en de keeper van VKW heeft deze keer het nakijken: 2-0.

Het blijkt dat door dit doelpunt de weerstand van VKW is gebroken. Om het resultaat veilig te stellen wordt er door Harold een wissel toegepast. Chris verlaat gehavend het veld en Stefan vervangt hem en komt in de punt te spelen. Stef neemt nu plaats in de defensie.

Stefan is amper enkele minuten in het veld en scoort de 3-0. Remy heroverd de bal op de linkerflank. Hij speelt de bal op middenvelder Stefan, die doordraait en Bodde, die direct steek op Stefan, die in een keer tegendraads uithaalt.

Ongeveer 10 minuten later is het weer raak als spits Stefan de bal in de rechter zone brengt bij Vincent, die zijn back omspeelt en de bal voorzet naar de eerste paal. Het is druk bij de eerste paal met 2 Achillianen, 2 VKW verdedigers en de keeper. De bal wordt wel geschampt, maar schiet door richting 2e paal, waar de bal eigenlijk simpel door Lothar in het lege doel geprikt kan worden: 4-0.

Remy wordt gewisseld en Jornt maakt na 6 weken blessure weer zijn rentree bij de A1. Daarvoor had hij al een hele wedstrijd bij A2 gespeeld. Even later wordt ook middenvelder Stefan gewisseld. Voor hem komt Nick B. tussen de lijnen. Ook hij heeft een hele wedstrijd bij A2 gespeeld.

Het 5e doelpunt van Achilles heb ik zelf niet gezien, aangezien ik even met andere zaken bezig was. Naar ik heb begrepen ging het niet helemaal goed bij een terugspeelbal van een van de VKW-verdedigers op zijn keeper, waardoor Stefan zijn 2e doelpunt van de wedstrijd kon maken.

De wedstrijd eindigde voor Achilles met 9 spelers. Eerst moest Jornt het veld verlaten met kramp. Vlak voor tijd ging Thomas tegen de vlakte toen hij een bal wilde wegkoppen en daarbij de elleboog van een tegenspeler in zijn gezicht kreeg.
Een flinke bloedneus was het gevolg en het leek er op of zijn neus enigszins uit het lood stond.

De scheids floot de wedstrijd af en daarmee was de derde overwinning van dit seizoen een feit. Een opsteker voor de derby volgende week tegen stadsgenoot ACV, met oud-Achillianen Jordy, Joey en Denyal in de gelederen.